Cotto d’Este surfaces were chosen by the Italian design firm, Mario Cucinella Architects, to cover the exterior ventilated facade and some interiors of the Social Healthcare Centre building in San Felice sul Panaro, Modena, Italy.

One of the projects implemented thanks to the “Nuova Polis” trust -- which after May 30, 2012, following the second tremor of the earthquake that struck several municipalities in Emilia Romagna, saw the presidents of Confindustria, Confservizi, CGIL, CISL and UIL come together and launch a solidarity fund for those affected by the earthquake -- the “Nuovo Picchio” Centre for disabled people is the result of a collective effort that led to the construction of four other buildings.

The architect and his firm centered the project’s concept around the archetypal rural farmhouse, and therefore decided to locate the Centre in a lush rural setting where various thriving crops alternate. The building consists of four aggregated structures which, intersecting one with the other, create a space that is internally unified but, from the outside, clearly well-defined.

With regard to the ceramic coating of the external surfaces, the choice was influenced both by a bond with the local area, which is part of the ceramic district, and by a desire for innovation. The coating is a continuous skin that envelops both the vertical walls and the roof, hiding the gutters and downspouts, while ensuring a clean shape and easily recognizable features.

The ventilated facade features Cotto d’Este surfaces from the Black-White collection, porcelain stoneware slabs which, thanks to their extremely reduced thickness and large sizes, are able to guarantee unparalleled elasticity and resistance.

Among the solutions in the Kerlite 5plus Ultrawhite range; around 2,300 square meters was used for the outer covering with a silk finish, which guarantees an attractive silk effect. For an additional 150 square meters -- also on the external facade – a glossy finish was chosen which, thanks to a light patina effect, remains soft and captivating and is characterized by a surprising shiny effect for absolute white. For both finishes, 100- x 300-cm tiles were used with a thickness of 5.5 cm.

Inside the building, for the floor coverings, the design firm chose the Blustyle’s Blutech collection by Cotto d’Este in the natural “Anthracite” color.